top of page
  • pijo pleh

Nešto o Istanbulu

Updated: Mar 24, 2023

Nešto o Istanbulu Današnji Istanbul leži na prostoru tri antička grada. Jedan od njih je Bizantion, druga dva antička grada nalaze se na azijskoj strani današnjeg Istanbula. Iako od antičkih građevina nije ostalo ništa danas na prostoru ta dva grada leže dva Istanbulska distrikta, Kadıköy i Üsküdar.

Na mjestu Kadikoja nekada se nalazio grad koji se zvao Khalkedon. Svoje ime je dobio od feničkog naziva "hadiic" što bi značilo novi grad. Mineral Kalcedon je dobio naziv upravo po ovom gradu. Grad nazivaju i gradom slijepih, iz razloga jer nisu uvidjeli stratešku prednost prostora koji se nalazio nasuprot njihove nastanbe, na kom će kasnije biti osnovan grad Bizantion.

Nekih 5 kilometara obalom sjeverno leži distrikt Üsküdar. Njegov antički naziv je glasio Hrisopolis ili Zlatni grad. Naziv je dobio jer prilikom zalaska sunca posljednje sunčeve zrake su padale upravo na njega uprvao zbog tog sjaja grad je dobio ime Zlatni Grad. Najbolje vrijeme za posjetiti Üsküdar jer ste upravo za vrijeme zalaska sunca, a potom u večernjim satima možete se zaputiti prema Kadıköyu i uživajti u noćnom životu grada.

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page