top of page
  • p170pleh

Zlatni Rog

Pored odlike što leži na dva kontinenta, Istanbulu je kroz svoju historiju imao još jednu bitnu geofizičku predispoziciju, golf koji leži na evropskoj strani grada, tako zvani Zlatni rog.

Jedan od razloga zašto je Bizasov grad osnovan na ovom prostoru jeste pomenuti rukavac koji je ustvari davao mogućnost prirodne luke gradu. Kada je Konastantin Veliki došao na prostore grada, upravo pogodnost koju je nudio Zlatni Rog, navela ga je da u 4 stoljeću n.e. grad proglasi novom prijestolnicom Rima. U srednjem vijeku sa južne strane ovog rukavca nalazio se Konstantinopolj dok na njegovim sjevernim obalama na udaljenosti od samo petstotinjak metara nalazio se grad Pera.






Na mjestu gdje se završava rukavac sjeverozapadno od njegove najšire tačke možemo vidjeti da su za njegovo postojanje zadužene rijeke Alibey i Kâgithane. Naziv je dobio zbog svog svog izgleda u sumrak jer njegova pučina svijetli zlatnom bojom tokom zalaska sunca. Najljepši pogled na zlatni rog možete priuštiti sebi odlaskom na razglednu tačku Pierre Loti poviše Eyüpsultan Džamije.


A Zuko Džumhur o Feneru, šarenom naselju kraj Zlatnog Roga kaže sledeće:


"Ovdje, sa brijega, vidi se cijeli Zlatni Rog. Desno je Fanar. Voda pod Fanerom bila je bajata i stara – vizantijska. U ovoj vodi više se ne ogledaju stvari sa zemlje. Po Fanarskom brijegu nad Zlatnim Rogom čuče crvotočne kuće polupanih mušebeka, rasute po padini iznad Vaseljanske patrijaršije. Izdaleka, ovako razbucane, liče na poturčenu vojsku posljednjih otomanskih sultana.

(…) Bogata i moćna do prije stotinjak godina, desna obala zaliva bila je gnijezdo fanariota. Ovdje je bio centar grčke akcije na Balkanu i trgovačke špekulacije na Levantu. Odavde su se generacije bogatih hršćana, lukavstvom, novcem i intrigama nosile s turskom vjerom i policijom. Zlatom se kupovao Sultan i iskupljivao Hrist.

(…) Bogati trgovci žive na Džihangiru ili Floridi. Na Fanaru je ostala jevrejska sirotinja i Patrijaršija vaseljenska uboga i preuboga. Prije nekoliko godina htjela je Patrijaršiji pomoći i Moskva, ali su je pretekli protestanti i dolari."

86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page